Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
216 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Szybkie curry na pożywny obiad. Prosty przepis na pyszne danie
Pikantne, żółte curry z warzyw to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Robi się je z łatwo dostępnych składników, a przygotowanie nie zajmie nam więcej niż...
Najprostszy chlebek ziołowy. Będziesz go zajadać przez cały dzień
Ten przepis nie może się nie udać. Pyszne, delikatne ciasto i aromatyczne masło to sposób na najlepszy chlebek ziołowy do zrobienia w kilka minut w robocie...
Sprawdzony przepis na zrazy. To smakowity, tradycyjny obiad
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku...
Najprostsza przekąska na imprezę. Pieczarki faszerowane na 5 sposobów
Faszerowane pieczarki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na imprezę. Są łatwe do przygotowania i można je nadziewać różnymi farszami, które nie wymagają...
Ta sałatka to imprezowy hit. Uwaga: szybko znika
Orzechy, jabłka, seler i pyszny sos to podstawa słynnej sałatki Waldorf, którą często jada się na bankietach. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale za każdym...
Ekspresowy przysmak na karnawał. Prosty przepis: wystarczy zmieszać i usmażyć
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby się za nie zabrać. Są banalnie proste do przygotowania, bo tak...
Zupa krem z pieczarek na rozgrzewający obiad. Idealna na mroźne dni
Tradycyjna pieczarkowa nabierze smaku i wyrazistości, jeśli dodamy do niej podsmażone, brązowe pieczarki, odrobinę sosu sojowego, wędzoną paprykę i chili. Gęsta...
Trzy składniki i pyszna tortilla gotowa. Pomysł na szybki, tani i pożywny obiad
Podstawą oryginalnego przepisu na hiszpańską tortillę są ziemniaki, które podsmaża się z cebulką i zalewa rozmieszanymi jajkami. Choć brzmi to banalnie, to...
Mini pączki budyniowe na karnawał. Najprostszy przepis bez drożdży
Sekretem delikatnych mięciutkich mini pączków jest ugotowany budyń, który dodajemy do ciasta. Dzięki niemu pączki są delikatne jak chmurka, pachną wanilią i...
Fenomenalna surówka z kapusty. Wytrzyma kilka dni dzięki prostej zalewie
Przepis na surówkę z białej kapusty, który dziś proponuję, pochodzi z Węgier. W Polsce można ją czasem kupić w sklepach pod nazwą sałatka mieszana. Domowa...