Spis treści
Błonnik to pozostałości komórek roślinnych. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych człowieka.
Frakcje i rola błonnika:
- rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy i śluzy) - ma wpływ na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi
- nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, ligniny) – ma właściwości korzystne w zachowaniu prawidłowej perystaltyki jelit oraz dłuższego utrzymania sytości
W czym jest najwięcej błonnika?
Najwięcej błonnika znajdziemy w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Z produktów zbożowych najwięcej mają go: otręby kukurydziane - 85 g/100g, otręby pszenne – 42,4 g, płatki żytnie – 11,6 g, płatki pszenne – 10,1 g, ryż brązowy – 8,7g, chrupki kukurydziane – 7,6, kasza gryczana – 5,9g. Sporo błonnika jest też w pieczywie. Chleb żytni pełnoziarnisty ma go 9,1 g, a bułka grahamka – 6,7g.
Zobacz w galerii, które warzywa i owoce mają najwięcej błonnika. Możesz je zjeść na surowo.
Warzywa przeciętnie mają 2,5 proc. zawartości błonnika. Najwięcej jest go w nasionach roślin strączkowych. W owocach jest przeciętnie około 2 proc. błonnika. Najwięcej mamy go w suszonych owocach. Sporo błonnika dostarczają także orzechy, ale trzeba pamiętać, że są one kaloryczne i mają dużą zawartość tłuszczu. W pistacjach jest ponad 10g błonnika, w orzechach laskowych - ponad 6g, a w orzechach włoskich - prawie 5g.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?