MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Tucholi. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Tucholi
Polecane lodziarnie w Tucholi Shaiith
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie w Tucholi. Z pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego ożywczego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Tucholi.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Tucholi?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Tucholi

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Tucholi, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Tucholi?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety bądź lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji

Pierwsze wzmianki o deserach z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Z powodu konieczności transportu lodu z wysokich partii górskich były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.

W Renesansie włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z lodem i solą zostanie on zamrożony. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na tuchola.naszemiasto.pl Nasze Miasto