MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Bydgoszczy? Sprawdź kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Bydgoszczy
Najlepsze lody w Bydgoszczy Kerkez
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Bydgoszczy. Z pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Bydgoszczy.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Bydgoszczy?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Bydgoszczy

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Bydgoszczy? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Bydgoszczy?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

W czasach PRL-u lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle i andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze nie były zbyt wyszukane. Głównie były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawano je w waflowych pucharkach, zaczęto wytwarzać także lody gałkowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto