MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na...
fot. pixabay.com/Engin_Akyurt

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Pasztet z fasoli

Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na polskim gruncie też ma swoją pozycję. Uprawia się jej najwięcej z roślin strączkowych, może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest pasztet. Zanim zaczniemy go przygotowywać, warto wymoczyć fasolę – 0,5 kg w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy nasiona, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ponad 2 godziny. W tym czasie możemy zająć się warzywami. Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i wraz z solą i pieprzem zapiekamy na blaszce ok. 40 minut. Gotową fasolę i warzywa mielimy, dodajemy ok. 100-150 g masła orzechowego i miksujemy na gładką masę. Wlewamy część wywaru z gotowania fasoli, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Całość przekładamy do brytfanki, najlepiej podłużnej keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Piłkarz Chelsea strzelił wyjątkowego gola. Trafienie z połowy boiska

Piłkarz Chelsea strzelił wyjątkowego gola. Trafienie z połowy boiska

Polecamy

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii