Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g...
fot. megaflopp/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g, czyli na 1 średniej wielkości sztukę), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten reguluje rytm wypróżnień, a także przyspiesza przesuwanie się resztek pokarmowych w dalsze części jelita. Dzięki tym właściwościom kiszonki zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Zobacz również

Tragedia. Nie żyje dziecko poszkodowane w wypadku ze skutkiem śmiertelnym

Tragedia. Nie żyje dziecko poszkodowane w wypadku ze skutkiem śmiertelnym

Miasto Szkła nadal w grze! Krośnianie pokonali GKS i przegrywają w serii tylko 1:2

Miasto Szkła nadal w grze! Krośnianie pokonali GKS i przegrywają w serii tylko 1:2

Polecamy

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Jod na wypadek skażeń promieniotwórczych w Polsce. Takie dawki mamy przyjmować

Jod na wypadek skażeń promieniotwórczych w Polsce. Takie dawki mamy przyjmować

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!