Impreza ma za sobą długą tradycję a jej tegoroczny temat to „Podróże po Europie”. Chociaż w nazwie jest Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy to od XXII lat integruje uczniów szkół Specjalnych z Małopolski i zagranicy (Czechy, Słowacja, Ukraina, Węgry), pozwala im zaprezentować talenty kulinarne uczniów.
Daje okazję do doskonalenia umiejętności uczniów i odwagę do pokonywania barier. To dzięki niej młodzi ludzie mimo niepełnosprawności mogą aktywnie funkcjonować na rynku pracy. Uczestników oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Wojewoda małopolski, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Małopolski Kurator Oświaty.
Podczas tego wydarzenia, goście mieli doskonałą okazję do spróbowania potraw z wielu zakątków świata. Finał konkursu stał na bardzo wysokim poziomie, co spowodowało, że wybór najlepszych z nich nie był łatwy. Oprócz nagród, które przyznawało jury, publiczność zgromadzona podczas konkursu mogła wyrazić swoje zdanie na temat przygotowanych potraw, które zostały zaprezentowane podczas konkursu, co spowodowało przyznanie sporej ilości nagród.
Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Kobylance reprezentowali Mirosław Wróblewski i Radosław Łaskawski. Podczas konkursu wykonywali dwie potrawy kuchni tureckiej, które znalazły uznanie jury. Uczniowie otrzymali Nagrodę Specjalną, a do konkursu przygotowała Maria Ludwin.
Polacy badają kosmos
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?