MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Kujaw i Pomorza z Tucholi, czyli Rafał Godziemski gotuje z Marią Ollick

Red.
Maria Ollick opowiadała o historii Tucholi, a Rafał Godziemski ugotował smaczną, typowo borowiacką potrawę
Maria Ollick opowiadała o historii Tucholi, a Rafał Godziemski ugotował smaczną, typowo borowiacką potrawę Fot. Archiwum Polskapress
Przypominamy tucholskie odcinki „Smaków Kujaw i Pomorza”, w którym mieszkańcy Kujawsko-Pomorskiego nadrabiali zaległości z wiedzy o kulturze Borowiaków. Do tego nie mogło się obyć bez gotowania. Gdzie i czego? Zobaczcie!

Nasz prowadzący Rafał Godziemski spotkał się z panią Marią Olick, która o Tucholi wie chyba wszystko. Dobrze zna m.in. historię postaci z herbu miasta, czyli św. Małgorzaty. A także pewną niezwykłą legendę z nią związaną.
Podobno swego czasu św. Małgorzata podpowiedziała mieszczanom dość nietypową metodę obrony Tucholi przed najeźdźcą. Jaką? No cóż, według przekazów, św. Małgorzata poradziła rzucać w najeźdźców… chlebem.

- Zdaje się, że w historii były podobne przypadki. Podobno swego czasu Szwedzi serami ostrzeliwali podtoruński Podgórz, by pokazać, że na długo jeszcze starczy im frykasów i że są dobrze przygotowani do walki – opowiada w odcinku Rafał.

Tucholski spacer

Podczas przechadzki po Tucholi zajrzeliśmy też m.in. na deptak, w pobliże tucholskich studni i oczywiście – pomnika św. Małgorzaty. A gdzie gotowaliśmy? Ugościła nas klimatyczna restauracja.

Mówi się, że borowiacka kuchnia była biedna. Ale - nie mamy wątpliwości - na pewno smaczna! Sami się przekonajcie. Obejrzyjcie dwa odcinki i ugotujcie prezentowane przez Rafała Godziemskiego potrawy.

W 19 odcinku z Tucholi nasz kucharz przygotowuje białą kiełbasę z cebulką i ziemniakami.

PRZEPIS

Biała kiełbasa z cebulką i ziemniakami zapiekana sosem majonezowo ziołowym

- 200g kiełbasy surowej białej ekstra Prosiaczek
- 1 cebula
- 50g masła Premium z Warlubia Jagr
- 200g gotowanych ziemniaków
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 30ml oliwy
- 3 gałązki tymianku
- majeranek

Sos

- 1 łyżeczka chrzanu
- 100g majonezu pomorskiego Ocetix
- 100ml kremowej ze śmietanką 18%
- sól
- czarny pieprz
- szczypiorek
- 30g liści szpinaku
- gałka muszkatołowa

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tuchola.naszemiasto.pl Nasze Miasto