MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast...
fot. Teresa Kasprzycka/123RF

Tak odchudzisz każdą z 12 potraw na Wigilię. Tradycyjna kolacja będzie lżejsza i wciąż pyszna! Zobacz sposoby na lekkie dania świąteczne

Wigilijna ryba w wersji light

Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast panierować ryby i je smażyć, znacznie lepiej upiec je w piekarniku. Filety, ich kawałki czy dzwonka można nasmarować zgniecionym czosnkiem, obłożyć plasterkami cebuli i cytryny oraz gałązkami tymianku lub rozmarynu, a następnie tak przygotowane umieścić na kilka godzin w lodówce, by przeszły ich smakiem i aromatem.

Ryby najlepiej piec pod przykryciem – ogranicza to ilość wyparowanej wody, dzięki czemu są po przygotowaniu bardziej soczyste. Aby danie zbytnio nie wysychało, przed wstawieniem go do rozgrzanego piekarnika można skropić je odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy bądź obłożyć kilkoma małymi plasterkami dobrego masła.

Zobacz również

Udana Trębowiecka Janówka. Zabawa i pyszności od kół gospodyń [ZDJĘCIA]

Udana Trębowiecka Janówka. Zabawa i pyszności od kół gospodyń [ZDJĘCIA]

Najlepsi inżynierowie świata w Krakowie.  Finał European Rover Challenge we wrześniu

Najlepsi inżynierowie świata w Krakowie. Finał European Rover Challenge we wrześniu

Polecamy

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Lecisz samolotem i nie wiesz, gdzie spakować te przedmioty? Oto praktyczny poradnik

Lecisz samolotem i nie wiesz, gdzie spakować te przedmioty? Oto praktyczny poradnik