Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Marzą wam się puszyste drożdżówki z kruszonką obficie wypełnione jagodami? W Kujawsko-Pomorskiem pojawiają się już stoiska sprzedające owoce na szklanki, słoiki, litry, kilogramy. W Brodnicy za szklankę zapłaciliśmy 5 zł, a za litr 17 zł, w powiecie rypińskim 1 kg kosztował 22 zł.
Sezon na jagody widoczny jest także w cukierniach, które oferują jagodzianki, drożdżówki czy placki. Jest zdecydowanie drożej niż rok temu. Wzrost cen produktów spożywczych istotnie wpłynął na ceny wyrobów cukierniczych. W ostatnich miesiącach znacząco podrożały m.in. tłuszcze, mąki, owoce czy jajka, a także ceny energii elektrycznej czy gazu.
Jagodzianki są wypiekiem czasochłonnym oraz wymagającym cierpliwości, przez co produkcja ich jest dłuższa, niż klasycznych drożdżówek, a więc i droższa.
- Jagodzianki robimy od 2 tygodni, korzystając tylko i wyłącznie ze świeżych jagód leśnych, nie mrożonych, nie przetwarzanych. Staramy się, by nadzienie było naprawdę bogate. Codziennie skupujemy jagody, nie mieszamy ich z niczym, naturalny produkt trafia do klientów – mówi Roman Borys, właściciel cukierni Małgosia w Golubiu-Dobrzyniu.
Również z naturalnych produktów korzysta rypińska cukiernia.
- Stawiamy na jakość. Ze świeżych jagód robimy jagodzianki, drożdżówki oraz placek według tradycyjnej receptury, z widocznymi jagodami na wierzchu. Wyroby są sezonowe, oparte na bazie jagód leśnych. Co ważne, kruszonkę i ciasto robimy na maśle – mówi Marek Kosecki, technolog z Cukierni Pati w Rypinie.
Klienci przyznają, że doceniają jakość.
- Zawsze warto sprawdzić, jak wygląda nadzienie jagodzianek. U nas jest drogo - 7 zł, ale to są jagody, a nie jakiś dżem i marmolada jagodowa - mówi pan Zbigniew.
Niektóre cukiernie oferują produkty atrakcyjne cenowo, ale niestety często rezygnując z jakości, korzystając z dużo tańszych niż świeże owoce dżemów czy tłuszczów roślinnych. Część cukierni, z którymi kontaktowaliśmy się w sprawie cen, przyznała, że jagodzianek nie ma w ofercie, ze względu na zbyt wysokie koszty produkcyjne i surowców.
Ile kosztują i jak powstają jagodzianki z cukierni w Kujawsko-Pomorskiem?
Za „szał na jagodzianki” odpowiada głównie ich sezonowość oraz nostalgia. Jest to bowiem bardzo smaczne otwarcie sezonu letniego i wakacyjnego, kojarzone często z plażową sprzedażą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?