Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tuchola. Warsztaty z robienia masła i kiszenia kapusty. Była przy tym niezła zabawa [zdjęcia]

Anna Klaman
Anna Klaman
Wszyscy uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem poznawali, jak to kiedyś gotowało się w borowiackiej kuchni
Wszyscy uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem poznawali, jak to kiedyś gotowało się w borowiackiej kuchni Fot. Muzeum Borów Tucholskich
W Muzeum Borów Tucholskich w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa odbyła się impreza pn. “W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo” podczas której przeprowadzono warsztaty z robienia masła i kiszenia kapusty.

Zobacz wideo: W Bydgoszczy trwa budowa mostów. Miasto stoi w korkach

Uczestnicy spotkania przy śpiewie Frantówek Bysławskich poznawali działanie dawnych sprzętów takich jak kierzanki (ubijaki do masła) do wytwarzania masła oraz hebel, szatkownica czy trampek służących do kiszenia kapusty. Dla wielu osób było to przypomnienie dawnych wykonywanych na co dzień lub sezonowo czynności dla młodszych było to poznawanie tradycji oraz zwyczajów przodków, które dzisiaj są już coraz mniej wykonywane, a czasem nawet zapomniane.

- Uczestnicy spotkania mieli okazję nie tylko do dobrej zabawy, ale również skosztowania świeżego masełka, które sami wykonali, oraz innych swojskich wyrobów, o które zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bysławia - słyszymy w Muzeum Borów Tucholskich. - Duże brawa należą się dla dzieci, które ochoczo i pracowicie wykonywały trudne prace naszych przodków i poznawały smaki naszego lokalnego dziedzictwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tuchola.naszemiasto.pl Nasze Miasto