Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Tak naprawdę wyglądał występ reprezentantki Izraela! Nagrania trafiły do sieci

O TYM SIĘ MÓWI
Tak naprawdę wyglądał występ reprezentantki Izraela! Nagrania trafiły do sieci

Potańcówka miejska na Bulwarach w Rzeszowie

Potańcówka miejska na Bulwarach w Rzeszowie

Polecamy

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa